Hoe zet ik nou een lekker kopje thee?

Het zetten van een kopje thee. De meeste mensen koken wat water, doen een zakje thee in een theeglas en gieten het kokende water eroverheen, en dat is dan het kopje thee.

Om echter een lekkerder kopje thee te krijgen zou je de volgende richtlijnen aan kunnen houden.

• Groene thee:

Groene thee zetten hoeft helemaal niet zo heel moeilijk er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Groene thee kan namelijk niet tegen kokend water (100˚ Celsius). De thee bladeren van de groene thee zullen verbranden, en de thee krijgt een sterke bittere smaak. Bij het bereiden van groene thee is het daarom beter om een lagere temperatuur te pakken. De meeste groene theeën smaken het lekkerste ver onder het kookpunt dus tussen de 65˚ en 85˚ Celsius. Wanneer is het die temperatuur? Als je het water kookt zie je wat kleine belletjes op de bodem verschijnen, Dat is de juiste temperatuur voor groene thee.

• Zwarte thee:

Het zetten van zwarte thee is niet erg spannend om uit te voeren. Breng eerst het water aan de kook, kies je favoriete zwarte thee en doe er 1 theelepel met thee in een filterzakje, en hang deze in je glas. Als het water gekookt heeft kun je het direct in het glas gieten. Qua sterkte van smaak is hij het lekkerste als je hem 3-5 min laten trekken, maar dat kan natuurlijk ook veel langer of korter zijn. Net wat jij wilt.

Rooibosthee:

De rooibosplant groeit uitsluitend in Zuid-Afrika, De naaldjes van de plant verkleuren tijdens het verwerkingsproces van groen naar rood. De kwaliteit van rooibos wordt bepaald door de hoeveelheid naaldjes. Hoe meer naald en hoe minder tak, hoe beter de smaak en kwaliteit van de rooibosthee. Het zetten van rooibosthee is bijna gelijk als het zetten van zwarte thee. Breng het water aan de kook. Ondertussen doen je ongeveer 2 gram (1 tl) in een filterzakje en hang je hem in je theeglas. Als het water gekookt heeft kun je het water in je theeglas gieten. Rooibosthee kun je langer laten trekken dan zwarte thee, zo’n 5 a 10 minuten. Wist je dat je rooibosthee warm en koud kunt drinken?

• Kruidenthee:

Tegenstrijdig genoeg is kruidenthee eigenlijk geen thee omdat er geen theeblad in zit. Daardoor bevat kruidenthee ook geen theïne of looizuur. De warme drank wordt dan ook wel kruidenaftreksel genoemd, maar voor het gemak noemen we het kruidenthee.

Kruidenthee komen van verschillende planten, waardoor ook het thee zetten verschilt. In het algemeen is echter te stellen dat kruidenthee gezet kan worden met kokend water. Gebruik voor het zetten van kruidenthee een zeefje of theepot waar de kruiden de ruimte hebben om te trekken. Afhankelijk van de volume van de kruidenthee is 1 a 2 theelepels voldoende voor een glas thee.